Jaarverslag Werkgroep Bijeneters Nederland 2022

Dit jaar was gezien de ideale weersomstandigheden een goed jaar voor de Bijeneters. Niet zo zeer het aantal broedgevallen in Nederland dragen hiertoe bij, maar vooral het aantal broedgevallen net over de grens in Duitsland. Veel jongen zijn uitgevlogen wat voor het aankomende seizoen een positief gevolg kan hebben op de vestiging van het aantal broedparen. Met minimaal 13 broedgevallen in ons werkgebied, waar voor onze begrippen veel jongen zijn uitgevlogen, kunnen wij spreken over een geslaagd seizoen.

De minimaal 13 geslaagde broedgevallen zullen ertoe kunnen leiden dat wij dit het komende seizoen terug kunnen zien in een kleine toename van het aantal broedgevallen. Tot op heden hebben de groeves als nestplaats de voorkeur. Dit heeft echter ook zijn nadelen. Doordat er in de groeves nog altijd grondstoffen gewonnen worden, zijn deze gebieden door veranderingen kwetsbaar om ook in de toekomst als broedgebied voor de Bijeneters te dienen. Voorzorgsmaatregelen zoals permanente steilwandjes aanleggen kan ervoor zorgen dat de Bijeneter ook in de toekomst in deze gebieden kunnen blijven broeden.

Meer hierover leest u in het jaarverslag van de Werkgroep Bijeneters Nederland dat u hier kunt downloaden.

Mocht u in 2023 of de jaren er opvolgend Bijeneters waarnemen, dan is ons verzoek om goed om te letten of een geolocator aanwezig is op het exemplaar. Mocht dit het geval zijn, dan zien wij graag een melding ervan binnenkomen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Voor het volledig jaarverslag klikt u hier.

Bijeneters wand 800x533

Foto: Martin Roomer