31-07-2018 Bijeneter nieuws
Het heeft lang geduurd maar er is nieuws wat het vermelden waard is. Zoals ieder jaar zijn wij natuurlijk weer benieuwd hoe het zal gaan met de bijeneter. Nauwlettend worden de waarnemingen vanaf eind april gevolgd en beginnen de meldingen via de website binnen te lopen. Meestal worden de meeste waarnemingen langs de kust gedaan. Dezelfde vogels kun je dan volgen naar het noorden waar ze dan geregeld op Texel een paar dagen verblijven. Omdat er van de naburige eilanden en vanuit Noord Groningen sporadisch bijeneters worden waargenomen, gaan wij ervan uit dat deze vogels verder doortrekken in oostelijke richting naar Duitsland of Denemarken.
In mei kregen wij de eerste meldingen binnen dat de bijeneters weer waren teruggekeerd op hun broedplaatsen van vorig jaar in zowel Limburg als Zeeland. Heuglijk nieuws natuurlijk. Via regionale vogelaars kregen wij een overzicht binnen van de geschatte aantallen en het stadium waarin later in het seizoen de broedgevallen zich bevonden. Vanaf eind mei en begin juli was het duidelijk dat de jongen gevoerd werden. Ook bleek er net over de grens in Duitsland op de bekende broedplaatsen weer bijeneters voor te komen. De weersomstandigheden waren voor de bijeneters en hun evt. aanwezige jongen zeer goed, zodat het broedsucces nu gegarandeerd moest zijn. Een reden om in het zuiden van het land de bekende locaties te bezoeken en veelbelovende plaatsen, waar wij meldingen van waarnemingen van bijeneters hadden ontvangen, af te zoeken.
Op 20 juli hebben wij de eerste locatie bezocht met toestemming van de beheerder. Na niet al te lange tijd werden de eerste bijeneters waargenomen. Bijzonder was dat er al een vliegvlug jong zich ophield tussen een groepje bijeneters.
Voor Nederlandse begrippen kunnen wij dit vroeg in het seizoen noemen. Meestal vlogen de voorgaande jaren de jongen op het eind van de maand juli of begin augustus uit. De aanhoudende zonnige, warme en vooral droge weersomstandigheden zullen ongetwijfeld van invloed zijn op het vroeg uitvliegen van de jongen. Op deze zeer grote locatie zijn tal van geschikte wanden en wandjes aanwezig die als nestlocatie kunnen dienen. Ook de onoverzichtelijkheid van het gebied maakt het moeilijk om het juiste aantal broedparen vast te stellen. Uit onverwachte hoek kregen wij de hulp van een overvliegende sperwer. Tien alarmerende bijeneters werden waargenomen. Toch houden wij het aantal broedparen op deze locatie op vier stuks maar het zouden er dus meer kunnen zijn.
Bijzonder vreemd was om een man en een vrouw in het gebied tegen te komen. Daar het gebied afgesloten is en er geen toestemming wordt afgegeven aan wie dan ook was dit natuurlijk erg vreemd. De beide personen werden hierop aangesproken en zijn toen ook inderdaad van het terrein afgegaan. Dit geeft wel weer aan dat sommige personen alles in het werk stellen om toegang te verkrijgen tot een gebied. Dat dit niet getolereerd wordt is vanzelfsprekend. Bijeneters hebben een grote aantrekkingskracht op “vogelaars en fotografen”. Dat dit onwenselijk gedrag een verstorend effect heeft op de aanwezige broedvogels, schijnt deze personen niet te deren.
In de middag zijn wij doorgereisd naar het Duitse grensgebied. Op één locatie werden er drie bijeneters waargenomen. Daar er echter werkzaamheden werden uitgevoerd, hebben wij deze locatie na een uurtje weer verlaten. Een lokale werknemer wist ons wel te vertellen waar de nestlocatie zich bevond, zodat wij wel met zekerheid van een broedgeval kunnen spreken. In de avond hebben wij een locatie bezocht waar volgens meldingen bijeneters zouden moeten voorkomen. Deze werden door ons echter niet waargenomen, zodat wij niet met zekerheid van een broedgeval kunnen spreken.
Op zaterdagmorgen werd een bezoek gebracht aan twee locaties, waar de voorgaande jaren wel eens bijeneters hebben gebroed. Helaas troffen wij de vogels niet aan. Tot besluit van ons bezoek nog even naar een locatie net over de grens in Duitsland. Ook hier troffen wij de vogels niet aan.
Besloten werd om de terugreis te hervatten. Totdat uitgerekend op dat moment een berichtje binnen kwam van een lokale vogelaar uit een bepaald gebied. Deze wist te vermelden dat hij via een melding waarschijnlijk nog een broedlocatie had ontdekt. Deze hebben wij ook nog maar even bezocht. Inderdaad vlogen hier minimaal twee bijeneters rond. Doordat de melder van de waarneming een dag later weer naar de locatie was afgereisd om meer zekerheid over de aantallen bijeneters te krijgen, zag hij maar liefst 6 bijeneters waaronder een paar jongen bij elkaar zitten in een boom. Dus moet er op deze locatie naar alle waarschijnlijkheid twee broedparen hebben gezeten.
In de provincie Zeeland was het paartje bijeneters weer aanwezig op de nestlocatie van vorig jaar.
Half juli kregen wij de melding binnen dat er geen activiteiten van bijeneters meer werden waargenomen rondom de nestlocatie. Waarschijnlijk is dit broedgeval mislukt. De oorzaak is op dit moment niet bekend maar te zijner tijd zal de locatie bezocht worden en dan weten wij meer. Aan de weersomstandigheden zal het in ieder geval niet liggen of gelegen hebben.