27-05-2022  Bijeneter nieuws

Het broedseizoen van de bijeneters staat weer voor de deur. Jaarlijks zijn er wel verschillen in de aankomst van onze kleurrijke vrienden. Ook dit jaar laat zich dit weer aanzien. De aankomst in Nederland is wat later op gang gekomen in vergelijking met de andere jaren. Door meldingen uit het buitenland blijkt dat dit jaar de bijeneters er ongeveer een maand over doen om vanuit Spanje naar Nederland te vliegen. De eerste meldingen vanuit Zuid-Spanje dateren van 10 april. Wij gaan er van uit dat de bijeneters begin april in Europa arriveren. In Duitsland werd de eerste bijeneter waargenomen op 16 april. Op 28 april werd er een groep van 12 exemplaren waargenomen in Rheinland-Pfalz.

De eerste bijeneters werd in Nederland op 20 april waargenomen. Vervolgens was het een week stil en op 27 april werden er weer een paar bijeneters gezien.

 

De eerste bijeneter werd bij een broedlocatie in Nederland gezien op 8 mei. De daarop volgende dagen bleef het bij dit ene exemplaar. Op 18 mei werden er 5 bijeneters gezien. Zoals het zich laat aanzien zijn vele soorten vogels wat later in het seizoen. Weersomstandigheden op de trekroute naar het noorden zal hiervoor de reden zijn. Wij gaan er daarom vanuit dat er nog een aantal bij zullen komen.