11-05-2020 Werkgroep Bijeneters Nederland bestaat 10 jaar!

Het jaar 2020 is een bijzonder jaar. Niet alleen vanwege het feit dat de hele wereld in de ban is van een onzichtbare vijand, genaamd COVID-19, maar ook vanwege het feit dat de Werkgroep Bijeneters Nederland 10 jaar bestaat.

Dit jubileum willen wij dan ook niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Dit jaar staat in het teken van het uitbreiden van ons onderzoek. De uitbreiding bestaat voor uit 2 grote pijlers:

- DNA-onderzoek
- Ringen en zenderen adulte en nestjongen bijeneters.

DNA-onderzoek

Door de jaren heen zijn tijdens het onderzoek naar de voedselecologie meerdere veren en dode jongen van bijeneters aangetroffen. Deze bevonden zich tussen de prooiresten die afkomstig waren uit nestholten. De verzamelde veren en dode jongen bevatten DNA.

Het mooie is dat in het buitenland al veel bekend is over de voormalige afkomst van de bijeneters. Zo blijken de Zuid-Duitse bijeneters van oorsprong af te stammen van Italiaanse vogels. Mocht het allemaal lukken dan is ons voornemen om de te verzamelen materialen op te sturen naar de buitenlandse onderzoekers. Op deze manier komen wij weer een stap verder in het vergaren van kennis over het wel en wee van de bijeneters in Nederland. Onze hypothese hierbij is dat de bijeneters langs de kust afkomstig zijn van Franse, mogelijk zelfs Spaanse populaties en de exemplaren in zuidoost- en oost Nederland juist afstammen van Italiaanse populaties. De gegevens uit de veren of dode jongen gaat hier uitsluitsel over geven.
Er hangt over dit onderzoek echter nog een grote waas, aangezien niet bekend is of onze Duitse collega’s dit onderzoek nog uitvoeren. Mocht blijken dat het onderzoek niet meer door hen wordt uitgevoerd dan zijn mogelijk andere instantie binnen Nederland aanwezig die dit onderzoek kunnen uitvoeren voor ons.

Ringen en zenderen adulte en nestjongen bijeneters

Dit is een uniek project, aangezien nog niet eerder in Nederland bijeneters zijn gezenderd. Al enige tijd liepen wij als Werkgroep Bijeneters Nederland met dit idee rond. Echter we vonden het de afgelopen jaren nog te precair om dit uit te voeren, aangezien wij eerst een stabiele populatie aan bijeneters in Nederland wilden hebben.

Dit is nu het geval. Hierdoor hebben wij ons idee bij de Vogelbescherming Nederland (die het project ook deels financiert) en Sovon Vogelonderzoek Nederland neergelegd. Beide organisaties staan zeer positief tegenover ons voorstel. Hierdoor gaan wij samen met deze organisaties dit onderzoek uitvoeren.
Het geeft een goed beeld over de trekroutes van bijeneters. In het buitenland zijn dergelijke onderzoeken al uitgevoerd. Door juist in meerdere landen gelijksoortige onderzoeken uit te laten voeren, ontstaat een goed beeld over de trekroutes van de bijeneters en de locaties van de winterverblijfplaatsen.

Net geringde bijeneter
Net geringde bijeneter in Zuid-Duitsland net voordat het exemplaar losgelaten werd.

De zenders zijn al besteld. Echter kleeft hier nog wel 1 grote ‘maar’ aan. Dat zijn namelijk de coronamaatregelen. Afhankelijk van de ontwikkelingen wordt het onderzoek in een kleine groep uitgevoerd of wordt het wellicht doorgeschoven naar volgend jaar.
Het ringen en zenderen is terug te lezen in het eerder genoemde jaarverslag 2020 dat eind dit jaar verschijnt. De bevindingen van de zenders zullen pas eind volgend jaar bekend zijn.