20-06-2020 Bijeneters en verstoring
Bijeneters zijn nog altijd een zeldzame verschijning in Nederland. Deze zeer kleurrijke vogel is buiten de zeldzaamheid om een verschijning die iedereen wel eens wil zien. Deze vogel heeft een enorme aantrekkingskracht op vogelaars en fotografen. Dit gegeven heeft ook zijn nadelen. Onlangs ontvingen wij klachten van een terreineigenaar, dat diverse mensen zich toegang eigen maakten om een bepaald gebied toch te betreden. Ondanks dat het gebied afgesloten is door hekken en prikkeldraad, namen bepaalde figuren toch het recht om dit gebied te betreden. Zelfs het betreden van particuliere tuinen werd niet geschuwd om toegang te krijgen tot het broedgebied van de bijeneter. Dit is een zeer kwalijke ontwikkeling.
Ten eerste hebben mensen geen toegang tot het gebied. Dit is duidelijk aangegeven en het gebied is door een hekwerk afgeschermd. Ten tweede houden de ongewenste bezoekers geen rekening met de aanwezige broedvogels. Verstoring werkt absoluut niet in het voordeel van o.a. Bijeneters. Ondanks diverse berichtgevingen op onze website schijnen nog steeds mensen niet doordrongen te zijn van het feit dat ze schade aanrichten aan de aanwezige broedvogels. Zich illegaal toegang te verschaffen tot een bepaald gebied toont aan dat bepaalde mensen alleen maar gaan voor een waarneming of het maken van een plaatje. Dit gedrag is niet toe te staan.
Nog steeds geven de personen aan voor het maken van een foto of een waarneming in bijna alle gevallen niet te verstoren. Dat er elke dag mensen komen die hetzelfde zeggen, schijnt tot deze mensen niet door te dringen. In bepaalde gevallen komen er per dag tientallen mensen in een broedgebied om daar de bijeneter te zien of te fotograferen. In het geval van het broedgebied in Limburg is toegang verschaffen tot het gebied ondanks afzetting en borden van niet betreden zeer afkeuringswaardig. Mocht het zijn dat door verstoring de broedpogingen van bijeneters is mislukt, prijs je dan gelukkig met je waarneming of foto, schijnen zij te denken.
Onze boodschap is dan ook, laat de vogels met rust en neem de regels van een bepaald gebied in acht.